Η ΚΥΜΗ
Παλαιότερα ονομαζόταν και Κούμη. Με σημαντική ισχύ κατά τους αρχαίους χρόνους, δημιούργησε αποικίες στη Δύση, με
γνωστότερη την Κύμη της Καμπανίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφτασαν το 750π.Χ. φέρνοντας μαζί τους και τους
γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφαβήτου τους οποίους παρέλαβαν χωρίς αλλαγές οι ντόπιοι για να δημιουργήσουν το
μετέπειτα λατινικό αλφάβητο.
Κατά τον 19ο και 20ο αι. η Κύμη είχε σημαντική παραγωγή και παρουσία στο εξωτερικό σε αγροτικά προϊόντα, όπως κρασί,
λάδι, μετάξι κ.ά.

Το σύκο Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη
Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Νομού Ευβοίας, από
25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας.

Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καρπού, επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για την παραγωγή και αποξήρανση του.
Παράγεται με έναν παραδοσιακό και μοναδικό τρόπο ξήρανσης που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η διαδικασία παραγωγής αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι
καρποί συλλέγονται σε υπερ-ώριμη κατάσταση, σχίζονται προσεκτικά, τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια (τελάρα) και κατόπιν
αφού έχουν ξηρανθεί φυσικά στον ήλιο, «αγκαλιάζονται» δύο ομοιόμορφα σύκα μαζί, δημιουργώντας αυτό που οι ντόπιοι
ονομάζουν «ασκάδα».
© 2016 Askada Farm, All Rights Reserved